
Fund for Veterans’ Assistance 
Series XIII-A 
Addendum I – Questions Received – February 2, 2013 to February 8, 2013 
 
 Question Received Answer 

 
10  I read in the OMB Circulars Side by Side document (Food Costs section on 

pgs. 15-16) that breakfasts aren’t allowed. Is that document referring to 
breakfasts for staff attending meetings, conferences, training, etc., or 
breakfasts for clients? 

2 CFR 230 
Appendix A 

A. Basic Considerations 
An allowable cost is one that meets the criteria for authorized 
expenditures in the cost principles.  A cost charged to  an award 
must be: 

• Allocable 
• Necessary and reasonable for proper and efficient 

performance and administration of the grant 
• Treated consistently as either a direct or indirect cost 
• Consistent with the recipient’s policies, regulations, and 

procedures that apply to all awards and activities of the 
recipient. 

• . . . . cont. 
 
The OMB circulars serve as a general guideline for selected 
costs.  Not all costs will be mentioned in the OMB circulars.  In 
this case, the grant will be used to provide meal services, which 
is necessary for the performance of this grant. 

11 Also, that section lists various acceptable food costs for clients, but that 
list didn’t include anything similar to our meal delivery services. Does that 
mean food/meal costs for providing home-delivered meals to the 
homebound aren’t allowable? 
 

See above answer. 

12 
 
 
 
 
 
 

Even if food costs are unallowable, I’m assuming we could request funds 
to cover other costs associated with providing the breakfasts to veteran 
clients. Is that correct? 
 

If “the costs associated with providing the breakfasts” are:  
• Necessary and reasonable for proper and efficient 

performance and administration of the grant 
• Treated consistently as either a direct or indirect cost 
• Consistent with the recipient’s policies, regulations, and 

procedures that apply to all awards and activities of the 
recipient. 

If Basic Cost considerations were met, these could be 
allowable. 
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13 Thousands of volunteers deliver the meals to our clients, and volunteers 

also help out in other ways. The services they contribute each year save 
us around $2 million in labor and associated costs. Would we need to 
include the value of the time they contribute in the budget section of the 
FVA application? 
 

Direct costs are those costs that are reimbursable; therefore 
volunteer time would not be included in the Budget Tables, for 
this grant application.  An applicant may mention volunteer 
services in the Budget Narrative. 

14 I also read about donated volunteer time in 2 CFR 230 (OMB Circular A-
122). It talked about needing to include the value of volunteer time when 
you allocate indirect costs to different programs, if I understood the 
document correctly. Does that sound right? 
 

The cost principles do not dictate whether a particular cost 
should be treated as direct or indirect; treatment is determined 
by the recipient’s accounting policy.  However, typical Direct 
costs are: 

• Compensation for employees for work performed 
under the grant 

• Costs of materials acquired, consumed, or expended 
specifically for award purposes 

 
Common Indirect costs listed in the OMB cost principles 
include: 

• Depreciation 
• Costs of operating and maintaining facilities 
• General administration and general expenses 
• Personnel and accounting administration 

 
15 I am wondering if the Grant Solicitation section (at the Summit) is open to 

all participants? 
Join the Fund for Veterans’ Assistance (FVA) program and 
potential applicants on Monday, February 11, 2013 at 9:00AM 
– 11:30AM CST for an informational meeting to review the 
current Series XIII-A Request for Applications.  This two and a 
half hour Informational Application Meeting is free of charge 
and hosted by FVA staff. Potential applicants are encouraged to 
attend the meeting or join the webinar to learn more about this 
grant opportunity.  See FVA website for webinar registration. 
 

16 Can the grant be used to remodel an existing home and be turned into a 
veterans group home? 
 

See Addendum I, Question #2. 
Part 2: Grant Project Information 
Section A.  
Homeless/Housing:  This category includes homeless support 
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programs, shelter, transitional living/temporary housing, at-risk 
homeless prevention and rapid re-housing programs.  It does 
NOT include construction of housing. 
 
Adaptive assistance and renovation is allowed under this grant. 

17 We understand that sub-grants are not an allowable cost, can a single 
application be submitted for a collaborative effort? 

Eligible Applicants. As defined in the Texas Administrative 
Code, Title 40, Part 15, Section 460.3 (a).  The following are 
eligible to apply for grant funds: 1) Units of local government; 2) 
IRS Code 501(c)(19) Posts or organizations of past or present 
members of the Armed Forces; 3) IRS Code 501(c)(3) private 
nonprofit organizations authorized to do business in Texas; 4) 
Texas chapters of IRS Code 501(c)(4) Veterans service 
organizations; or 5) Non-profit organizations authorized to do 
business in Texas with experience providing services to 
Veterans. 
 
Also see Ineligible Applicants. 
 
All organizations must be Eligible Applicants. 
 

18 Does each agency need to apply individually? 
 

Eligible Applicants are allowed to form a Consortium.  An 
application would be required from the Consortium. 
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